De Standaard
woensdag 03 oktober 2007


Koen Garriau, de frontman van de folkgroep Fluxus, verzamelt voor de concerttournee van Living Roots bekende namen uit de Vlaamse muziekwereld rond zich.

'Veel groepen hebben een indrukwekkend kransje nummers of bands die hen muzikaal be´nvloed hebben,' vertelt Garriau, 'maar vaak heeft het publiek daar geen weet van. Met deze concerttournee willen we dat veranderen. Zo geven we aan bijvoorbeeld Ruben Block (van de rockgroep Triggerfinger, red.) of Mich Walschaerts (van het cabaretduo Kommil Foo, red.) de kans om nummers te brengen van hun helden.' Andere muzikanten die meedoen zijn Gert Bettens (K's Choice), Mario Goossens (Triggerfinger) en Jan De Campenaere (Venus in Flames).

Allemaal mannen. 'Er staat inderdaad heel wat testosteron op het podium, maar dat zal niet elke keer zo zijn. Ik heb Eva De Roovere en Kathleen Vandenhoudt al gebeld. Ook Jorun van La´s deed al eens mee. Al moet ik toegeven dat het wel leuk is, zo'n groepje kwajongens. We zijn net de Bende van Wim, maar dan zonder motors.' (lacht)

Het zijn de zangers die de liedjes kiezen, maar ze gaan niet altijd voor nummers die je met hen zou associŰren. 'Je zou denken dat de jongens van Triggerfinger de boel laten ontploffen en dat de zangers met een folkachtergrond ôkleine, nummers brengen,' zegt Garriau, 'maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ruben Block laat bij ons zien dat hij de meest onderschatte artiest van Vlaanderen is door al die verschillende genres vlekkeloos te brengen.'

Living Roots zal twee maanden lang de cultuurcentra aandoen met een twee uur durende show. Is het daarna onherroepelijk afgelopen? 'Neen. De bedoeling is om telkens nieuwe gastzangers en -zangeressen uit te nodigen voor een nieuwe tour van twee maanden. Zo wordt Living Roots een leuk zijproject. We zijn ook aan het bekijken of het mogelijk is een paar festivals aan te doen. Het grootste probleem is dat het ontzettend lastig is onze kalenders op elkaar af te stemmen. Bovendien spelen sommige jongens bij meerdere groepen. En als we optreden op een festival, is het met z'n allen of niet.'

Koen Garriau is met Living Roots niet aan zijn proefstuk toe. Hij was ook al het brein achter het project Folk▓. 'Daaruit is Living Roots gegroeid', zegt hij. 'We merkten dat we hoe langer hoe meer van het folkgenre begonnen af te dwalen en dat die naam valse verwachtingen wekte bij het publiek. Living Roots dekt als vlag wel de lading.' (kho)

Living Roots, 5/10, 20.15u, CC Muze, Heusden-Zolder, 6/10, 20.30u, Bolwerk, Vilvoorde.

Nog tot 9/10 op tour.

www.livingroots.be

(kho)